Een filter is een speciaal optisch hulpstuk dat in de fotografie voorop het objectief van een spiegelreflexcamera wordt geschroefd of eventueel in een speciale filterhouder wordt geplaatst.
Gebruik filters
Een fotograaf kan verschillende redenen hebben om te kiezen voor een bepaalde filter. Zo kan dit een technische reden hebben, maar ook artistieke. Een fotograaf gebruikt een filter als technische reden wanneer hij bijvoorbeeld een hinderlijke kleurzweem uit een foto wil wegnemen. De artistieke reden kan in dit geval bijvoorbeeld zijn dat de fotograaf een vis wil fotograferen die onderwater zwemt en hiervoor de reflectie van het water wil wegnemen.
Protect Filters
Een Protect filters is een neutraal beschermfilter die het objectief van de camera beschermt zonder dat er een filter effect optreed. De filters zijn voorzien van een speciale anti reflectie coating voor inkomend licht, vuil en water afstotend. Daarnaast treed er geen verlenging van de belichtingstijd op.
Protect filters zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen:
UV-Filters
Een UV minimaliseert de onzichtbare ultraviolette stralen, die zorgen voor onscherpte (ofwel een blauwe kleurzeem) in de foto. Ook zorgen UV filters voor een betere kleurweergave en hebben de foto’s een hoger contrast. Ook bij deze filters treed er geen verlenging van de belichtingstijd op en heeft geen filter effect. Hierdoor kan een UV filter gewoon voorop uw camera blijven zitten als bescherming.
UV-Filters zijn verkrijgbaar in vier uitvoeringen:
Grijsfilters
Een Grijsfilter, ook wel ND-filter genoemd (Neutral Density), absorbeert licht en laat dit gedeeltelijk niet doorkomen. Hierdoor is het mogelijk om met een grijsfilter een langere sluitertijd te gebruiken, zonder dat het diafragmagetal verlaagd hoeft te worden. Zou je overdag bijvoorbeeld een lange sluitertijd willen gebruiken zonder het diafragmagetal te verlagen, dan zou je normaal gesproken een witte foto krijgen. Bij het gebruiken van een grijsfilter wordt dit wel mogelijk en krijg je geen witte foto, en is het mogelijk om een hogere bewegingsonscherpte te creëren. Hierdoor krijgt stromend water bijvoorbeeld een soort mistig effect.
Grijsfilters zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen:
Kleurverloopfilters
Kleurverloopfilters zijn filters die worden gebruikt om een bepaald kleuraccent toe te voegen aan foto’s. Deze filters worden op de lens van de camera geschroefd. Een foto wordt door deze kleurverloopfilters niet helemaal gekleurd maar slechts de voor helft, er zit een geleidelijk overgang in van helder naar de desbetreffende kleur. Dit soort filters worden vooral gebruikt bij foto’s van; modellen, auto’s, landschappen en zonsop-/ondergang.
Polarisatiefilters
Polarisatiefilters (ook wel CPL filters genoemd) zijn filters die gebruikt worden voor speciale situaties. Een van deze situaties kan bijvoorbeeld zijn dat een fotograaf een vis onderwater wil fotograferen zonder dat het water voor een reflectie op de foto zorgt. Ook worden dit soort filters veelal gebruikt om door glas te fotograferen, bijvoorbeeld in de een museum. Door aan het voorste deel van de filter te draaien, kan worden gekozen om spiegelend of in de diepte te fotograferen.
Ook worden polarisatiefilters gebruikt voor landschapsfoto’s. Hierbij kunnen er verschillende kleur blauw tevoorschijn komen als er aan de filter gedraaid wordt. Ook krijgen wolken meer contrast. Tot slot treedt verlengingstijd van de belichtingstijd op van 1,5 tot 2,0 stops.
Polarisatie Filters zijn verkrijgbaar in vier uitvoeringen:
Star Filters
Star filters worden gebruikt om van een centrale lichtbron meerdere lichtbronnen of sterren te maken. Dit maakt het mogelijk om een foto extra sprankelend effect mee te geven. Het “star effect” wordt gemaakt door een reeks van dunne lijnen die over het optische vlak van het filterglas lopen. Deze filters worden veelal gebruikt bij nachtfotografie, feesten of partijen. Tevens zijn ze ook prima geschikt om bijvoorbeeld diamanten te laten schitteren.
Star filters zijn verkrijgbaar in één uitvoering:
Filters zijn er in verschillende kwaliteits gradaties en uitvoeringen. Hieronder behandelen we de vier modellen die bij Benel te koop zijn:
Reguliere filters
Reguliere filters worden gebruikt voor het effect en zijn tevens een extra bescherming van de frontlens.
Slim fit filters
Slim fit filters zijn extra dun en zijn hierdoor ideaal voor gebruik op groothoeklenzen. Normale filters zijn 7,2 mm dik, terwijl deze filters 5,3 mm dik zijn. De filter is gemaakt van hetzelfde glas als een DHG filter en is voorzien van een UV multi coating voor extra kwalteit.
DHG Filter
DHG filters zijn voorzien van een mat zwarte metalen rand, een zwarte gekleurde zijkant van het optiekglas en zijn voorzien van een speciale coating tegen ongewenste reflecties.
Super DHG filters
Super DHG filters zijn tevens voorzien van een mat zwarte metalen rand en een zwarte gekleurde zijkant van het optiekglas. Daarnaast zijn deze filters voorzien met een vuil-, olie- en waterafstotende coating.
Exus Filters
Exus filters zijn ook voorzien van een mat zwarte metalen rand en een zwarte gekleurde zijkant van het optiekglas. Ook hebben zijn een vuil-, olie- en waterafstotende coating. De belangrijkste toevoeging voor deze filters is de extra antistatische coating.