-En hoe stel ik die in?
Wanneer meerdere studioflitsers gebruikt worden, is het vaak gebruikelijk om 1 flitser aan te sluiten op de camera met behulp van een kabel of een draadloze triggerset. De andere flitser(s) kunnen dan automatisch mee flitsen door de “slave” functie te gebruiken. Wat doet deze functie precies? Een lichtsensor die ingebouwd is in de flitser “ziet” de lichtflits van de eerste flitser, en laat het flitslicht mee flitsen. Op deze manier is het niet nodig om alle flitsers met kabel of triggersets aan te sluiten en flitsen ze toch allemaal. In heel veel gevallen werkt dit prima, en bespaart het u de aanschaf van meerdere ontvangers.
Doordat de slave functie gebruik maakt van het flitslicht van de eerste flitser, zijn er een aantal mogelijke oorzaken voor het niet, of niet betrouwbaar werken hiervan. Wanneer de flitsers bijvoorbeeld gebruikt worden met softboxen, zit de slave sensor vaak in de schaduw van de softbox. Meestal gaat het desondanks toch wel goed, omdat er voldoende licht weerkaatst wordt via muren bijvoorbeeld. Maar wanneer er veel omgevingslicht is, is de flits van de eerste flitser vaak niet goed meer op te merken door de sensor en de slave functie zal dan mogelijk niet goed meer werken. Ook als er zoveel omgevingslicht is dat de sensor al “overbelicht” is, zal het niet goed meer werken. Een ander mogelijk probleem is dat de lichtsensor andere lichtflitsen, van buitenaf bijvoorbeeld, ziet als flitslicht waardoor de flitser spontaan af gaat. Ook wanneer een ingebouwde flitser van een camera gebruikt wordt zal het vaak mis gaan omdat deze 1 of meerdere flitsen kan verzenden om de camera-instellingen te bepalen. De slave flitsers zullen al op de eerste flits mee flitsen, en bij de tweede, wanneer de foto daadwerkelijk gemaakt wordt, nog niet klaar zijn met laden en dus niet of veel te zwak flitsen.
Wanneer er sprake is van te veel omgevingslicht (buiten bijvoorbeeld) is het eigenlijk alleen op te lossen door de slave functie te vergeten en de flitsers allemaal aan te sturen met een triggerset. Bij de meeste triggersets zijn losse ontvangers te koop zodat er niet meerdere complete sets aangeschaft hoeven te worden.
In een studio, waar het omgevingslicht te controleren is, kan een iets andere opstelling al uitkomst bieden. Belangrijk daarbij is dat het flitslicht van de eerste flitser goed “zichtbaar” moet zijn door de sensor van de slave flitser(s). Het kan dus ook uitkomst bieden een andere flitser aan te sturen, zodat de eerste flits uit een andere hoek komt. Maar ook hier geldt: als het niet betrouwbaar wil werken is de aanschaf van meerdere trigger ontvangers de beste oplossing.
In alle gevallen waarbij besloten wordt om de slave functie niet meer te gebruiken is het verstandig om die functie ook uit te schakelen op de flitser, zodat hij niet meer spontaan af kan gaan of reageren op de voor-flits van een camera.
Wij wensen u veel succes en plezier met uw flitsers! – Het Benèl team
Het artikel downloaden in PDF kan hier. (Er opent zich een nieuw scherm)