Nederlands Duits Engels

Veilig betalen met:


Klantbeoordelingen:


Op de hoogte blijven?

Ontvang per e-mail nieuws, deals en speciale kortingsacties!


Volg Benel ook via: 

    Youtube icon  Instagram

Bliksem is een van de mooiste natuurfenomenen. Het gebeurt vaak tijdens regen of onweer. Ook al ziet het er fantastisch uit, het is eigenlijk erg gevaarlijk. Bliksem heeft een temperatuur rond de 27.000 graden Celsius, wat zes keer heter is dan het oppervlak van de zon en elke bliksemschicht kan tot één miljard volt elektriciteit bevatten.

High-speed fotografie van bliksem is geen eenvoudige klus, je weet niet wanneer en waar het gaat toeslaan en als het eenmaal gebeurd is, geeft het je geen tijd om de sluiter in te drukken. Maar daar komt de MIOPS Smart cameratrigger om de hoek kijken; die kan dit werk voor je doen en op het juiste moment klikken.
In deze supersnelle fotografie-tutorial zullen we eerst bespreken hoe we MIOPS kunnen gebruiken om foto's van bliksem te maken en dan kijken we hoe we het buitengewoon kunnen maken. Dit is het eerste artikel over high-speed fotografie zonder flits.
Oké, laten we het hebben over hoe je MIOPS kunt gebruiken om foto’s van bliksem te maken. Eerst moeten we een locatie vinden met veel open lucht en interessante voorgrondelementen zoals een skyline, bergen of bomen die prachtige vormen hebben. Neem nooit foto's van alleen de lucht met bliksem, het zal er niet zo interessant uitzien. Zoek twee à drie locaties van tevoren en houd ook het weer in de gaten, zodat je er op tijd bij bent.
Ten eerste heb je een DSLR-camera of een andere camera nodig die op afstand kan worden bediend. Voor deze vorm van fotografie wordt een groothoeklens aanbevolen, omdat deze een groot gezichtsveld heeft, zodat je niet specifiek op de bliksem hoeft te richten. Een statief is ook een must, en zorg ervoor dat je iets hebt om jezelf en je camera te bedekken en het te beschermen tegen de regen.

Bevestig je camera op een statief en stel de hoek in, zorg ervoor dat je interessante elementen in je frame hebt. Focus nu op de voorgrond en neem een foto die we later zullen gebruiken.
Plaats nu de MIOPS op je camera. Stel de modus in op "Lightning" en de gevoeligheid op ongeveer 95%. Stel je camera in op handmatige modus en stel ISO in op 200, diafragma ergens tussen f / 8 - f / 11 en sluitertijd op 1/125. De sluitertijd maakt hier geen enkel verschil omdat het licht slechts een korte tijd te zien is. Vergeet niet om de focus naar oneindig te veranderen.
Zodra alles is ingesteld, start je de MIOPS-trigger en wacht je tot het gaat onweren. Zodra dit gebeurd, zou je camera een foto moeten maken. Als dit niet gebeurt, verhoog je de gevoeligheid van de trigger.

Wanneer je camera de eerste foto’s maakt, controleer deze dan en wijzig de camera-instellingen zo nodig. Als het te donker is, verhoog je de ISO-waarde of wijzig je het diafragma om dit verder te openen. Als het overbelicht is, verlaag je de ISO of vernauw je het diafragma. Zorg ervoor dat deze opnamen alleen bliksem hebben en dat de rest helemaal donker is.

Als je tevreden bent met de belichting, laat je de camera staan en laat je deze 10-12 opnamen maken. Als je meer opnames wilt maken met een andere hoek of met een ander voorgrondelement, herhaal je hetzelfde proces en maak je een basisshot en 10-12 andere opnamen.

Thuis aangekomen is het tijd om de foto’s over te zetten op je pc. Daarna gaan we de foto’s samenvoegen en gaan we het buitengewoon maken. We gaan hiervoor Photoshop gebruiken. Als je geen Photoshop hebt, kun je een proefversie van hun site downloaden.

Open je basisafbeelding (de eerste opname met voorgrondelementen). Open nu 5-6 bliksemschichten waarvan je denkt dat ze de beste zijn. Selecteer deze foto's, kopieer en plak ze één voor één op je basisopname.
Nu heb je één bestand met één basislaag en 5-6 andere lagen. Sluit alle andere bestanden, die hebben we nu niet nodig. Kijk nu naar je lagenpalet aan de rechterkant, je zult alle lagen daar vinden. Als ze er niet staan, klik dan op ‘Window’ in het bovenste menu en geef ze weer door op ‘Layers’ te klikken.


Nu is het tijd om alle lagen behalve de basislaag te verbergen. Selecteer nu de laag die net boven de basislaag ligt en maak deze zichtbaar. Wijzig de overvloeimodus in "Lichter" en verminder de dekking tussen 50-70%. Wanneer je dit doet, is alleen de verlichting zichtbaar en worden de rest van de dingen automatisch verborgen. Herhaal dit proces met alle lagen en voila, je hebt een afbeelding met veel bliksemflitsen en je denkt "Het is dezelfde foto die ik op het internet zag en altijd al wilde fotograferen."

Als je tevreden bent met je foto, voeg je alle lagen samen en exporteer je je afbeelding. Deel het nu via internet en bereid je voor op vele likes en reacties, en vergeet niet om ze ook met ons te delen. We delen ze graag op social media.